Robotik Kodlama; yazılım ve bilişim, makine ve kontrol sistemleri, elektronik ve uzay bilimleri gibi birçok alanı kapsayan bir ortak çalışma alanıdır. Mekanizmaların tasarımı, kontrol edilebilmeleri için yapılarına elektronik donanımların eklenmesi, dijital ortamda yazılımlarla kontrollerinin sağlanması ve belirli ortamlarda belirli koşullara göre çalışmaları baz alındığında bu alan makine, mekatronik, bilgisayar, yazılım, kontrol ve otomasyon, uzay ve havacılık, elektrik-elektronik gibi birçok mühendislik disiplinini bir arada toplamaktadır.
Son yıllarda hızla gelişen teknoloji beraberinde üst düzey bilgisayar sistemlerini ve aygıtlarını da getirdi. Sürekli değişen taleplere yönelik üretilen çözümler kodlamanın önemini bizlere bir kez daha göstermektedir. Akıllı kumandalardan direksiyonsuz araçlara, bebekler için üretilen bir çok akıllı üründen akıllı saatlere kadar geniş bir ürün yelpazesi hayatımızın her noktasında yer almaya devam etmektedir. Bugün, engelli bir vatandaşımızın hiç kimseye ihtiyaç duymadan sensörler yardımıyla karşıdan karşıya geçebilmesi robotik kodlamalar ile kolayca sağlanabilmektedir. İşte burada dahi kodlama ve robotiğin önemini görebilmek mümkündür!
Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Eğitim Kurumları tarafından Robotik kodlama eğitimi yaygınlaştırılmaktadır. Genç kuşakların teknolojiden yararlanması ve robotik alanda bilgi sahibi olması hedeflenmektedir. Sirac Koleji olarak okullarımızda çocuklarımıza 5 yaştan itibaren Robotik Kodlama eğitimleri vermekteyiz. Çocuklarımız, problem çözme becerilerini kullanıp, akış diyagramları hazırlayarak, çalışan robot tasarımları için mantıksal düşünme becerilerini harekete geçirmeyi öğrenmektedir. Bu kazanımlarla analitik düşünme becerilerini geliştiren çocuklarımız, üretken ve keyifli zaman geçirmiş olurlar. Amacımız, öğrencilerimize, analitik ve sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, algoritma kurma, üretici ve proje bazlı düşünebilme, takım çalışması gibi yetileri kazandırmaktır.
Neden çocuklar kodlamayı öğrenmeli?
Kodlama, karmaşık problemleri daha küçük parçalar halinde nasıl parçalayacağını ve çözebileceğini öğretir ve daha sonra bunları birleşik bir çözüme entegre eder. Bunun son derece devredilebilir bir yetenek olduğunu söylemeye gerek yok. Her endüstrideki işin daha iyi sorun çözücülere ihtiyacı vardır.
Steve Jobs, bir röportajında, kodlamayı öğrenmekle ilgili şunları söylemiştir:
“Bu ülkedeki herkes bilgisayarın nasıl programlanacağını, bilgisayar dilini öğrenmeli, çünkü kodlama insana nasıl düşüneceğini öğretir.” demiştir.
Göstermeleri gereken beceriler arasında sözdizimi, noktalama işaretleri, neden / sonuç ilişkisi, çarpma, açıların ölçümü, koordinatlar, şartlar, elektronik, devre ve çok daha fazlası yer alır.
Takım olarak çalışma konusunda ciddi anlamda gelişmeler sağlar ve iletişim yönünden geliştirir.
Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarındaki öngörülen yeni işlerin yüzde 60’ı bilgisayarla ilişkilidir.
Uzmanlara göre de ne kadar erken yaşta başlanırsa öğrenmesi o kadar kolay oluyor.